Naravna in kulturna dediščina

Renee_FOTO_BLOKI_1000x1000px_16-12-2015_skocjanska jama

Naravna in kulturna dediščina

Slovenija ponuja izjemen mozaik biološke, krajinske in kulturne raznolikosti. Danes je zaščitenega 11,5 % slovenskega podeželja – 44 parkovnih območij: nacionalni park, trije regionalni in štirideset krajinskih parkov.

Postojnska jama

Čudovita mreža predorov, prehodov, galerij in dvoran, presenetljiva raznolikost kraških značilnosti in enostaven dostop so gotovo glavni razlogi za takšno priljubljenost jame in velikega števila obiskovalcev, katerih število je v 200 letih doseglo 36 milijonov. Postojnska jama je najbolj znana jama na svetu. Je tudi največja turistična zanimivost v Sloveniji in eden največjih svetovnih kraških spomenikov. 24 km prehodov, galerij in veličastnih dvoran ponujajo edinstveno doživetje podzemnega sveta. Postojnska jama je vsekakor eden najbolj raznolikih jamskih sistemov na svetu.

Renee_FOTO_Postojna cave2Renee_FOTO_Postojna cave trainRenee_FOTO_Proteus

Renee_FOTO_Postojna cave
Renee_FOTO_BLOKI_1000x1000px_16-12-2015_predjamski grad

Predjamski grad

Predjamski grad kraljuje visoko v navpični pečini, 9 km od Postojnske jame, v idilični vasi Predjama. Zanimiv in romantičen je skozi celo leto: spomladi in poleti vse okrog njega cveti, jeseni je oblečen v barve okoliških gozdov, očarljiv je pozimi, ko je pokrit s snegom. V pisnih virih se prvič omenja leta 1202. Predjamski grad je vpisan v Guinnessovo knjigo rekordov kot največji jamski grad na svetu.

Renee_FOTO_Predjama castleRenee_FOTO_Predjama castle_knightsRenee_FOTO_Predjama castle_medival

Kobilarna Lipica

Zgodovina Lipice se tesno prepleta s Habsburžani in časom, ko je konj veljal za ideal in je bil ključna strateška prednost. Zgodba o Lipici se začne v 16. stoletju, ko je zapuščena poletna rezidenca postala dvorna kobilarna. Lipica je najstarejša evropska kobilarna, ki vzreja eno najstarejših pasem konj. Kot taka je izjemen spomenik kulturne, zgodovinske in naravne dediščine Slovenije in Evrope.

Renee_FOTO_LipicaRenee_FOTO_Lipica2Renee_FOTO_Lipica3

Renee_FOTO_BLOKI_1000x1000px_16-12-2015_lipica