Destinacije

Destinacije

“I feel Slovenia”

Pol manjša od Švice in s približno dvema milijonoma prebivalcev je Slovenija edina evropska država, ki združuje alpski in sredozemski svet, Panonsko nižino in kraški svet. S 60 odstotki površja, pokritega z gozdovi, je ena najbolj zelenih držav na svetu in pravi raj za ljubitelje narave, saj ponuja čudovite gore, jezera, podzemne jame in morje. Zaradi svojih termalnih in mineralnih vrelcev, infrastrukture in vrhunskih zdravstvenih storitev je Slovenija močno zaželena destinacija zdravstvenega turizma.

Ker meji z Italijo, Avstrijo, Madžarsko in Hrvaško, so nanjo vplivale in jo skozi stoletja zaznamovale različne kulture, od rimskega imperija in Beneške republike do avstrijskega cesarstva in Jugoslavije. Vsi ti vplivi se odražajo v čudovito raznovrstnih arhitekturnih slogih, narečjih in kulinaričnem bogastvu različnih slovenskih regij.

Slovenija je ena redkih držav na svetu, kjer je voda iz pipe še vedno pitna in varna za zdravje.

Osnovne informacije

  • Prebivalstvo: 2.055.000
  • Glavno mesto: Ljubljana, 280.000 prebivalcev
  • Mednarodne povezave: Slovenija je članica Evropske unije od 1. maja 2004 in članica Nata od 7. aprila 2004. Prav tako je članica številnih drugih mednarodnih organizacij
  • Podnebje: alpsko, panonsko, sredozemsko
  • Dolžina obale: 46,6 km
  • Najvišja gora: Triglav, 2.864 m

Naravna zdravilišča

Naravni terapevtski učinki termalne in mineralne vode, morskega in alpskega podnebja, aerosolov slanice in solnega blata, terapevtskih peloidov in šote so darila, s katerimi je narava v Sloveniji radodarna. Ta darila so postala osnova za delovanje 15 slovenskih naravnih zdravilišč.

Ta daleč od mestne mrzlice in vedno hitrejšega življenjskega tempa svojim gostom ponujajo priložnost, da raziščejo neokrnjeno naravo in si vzamejo čas zase. So kot nalašč za družine in tiste, ki želijo narediti nekaj za svoj um, telo in dušo ter izboljšati svoje telesno in duševno počutje.

Preberite več…

Obala

Portorož in Piran sta središči neverjetnega koščka Sredozemlja na zahodni obali istrskega polotoka. Počitniško sproščujoč Portorož v zaščitenem zalivu je obdarjen z izredno ugodno obalno klimo in izjemno zdraviliško tradicijo. Njegov sosed, starodaven Piran, je eno izmed najlepših mediteranskih mest in eno najbolj ohranjenih starih mest v Evropi.

Preberite več…

Gore in jezera

Slovenska pokrajina je izjemno raznolika. V alpskem območju lahko, na primer, uživate v čudovitem Blejskem in Bohinjskem jezeru, na vrhovih Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter v številnih aktivnostih na prostem v bližini mestnih središč Kranjske Gore ali Maribora.

Triglav, najvišji vrh Slovenije, leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, območja visokih, skalnatih in globokih rečnih korit, kraških jam in sončnih alpskih pašnikov, ki ponujajo zaščito številnim endemičnim živalskim in rastlinskim vrstam, ter tradicijo nekdanjega načina življenja krepkih gorskih prebivalcev in kmetov.

Preberite več…

Mesta

Slovenska mesta ponujajo več kot zgodovino, spomenike, cerkve, muzeje in restavracije s slastno hrano in pijačo; so tudi prizorišča številnih dogodkov, od manjših praznovanj, ki so le na lokalnem koledarju, do svetovno priznanih dogodkov. Mesta s starimi jedri, kjer se je njihovo življenje začelo pred tisočletji, služijo tudi kot izhodišče za izlete v bližnjo in bolj oddaljeno okolico, polno zgodovinskih in naravnih znamenitosti.

Preberite več…

Naravna in kulturna dediščina

Slovenija ponuja izjemen mozaik biološke, krajinske in kulturne raznolikosti. Danes je zaščitenega 11,5 % slovenskega podeželja – 44 parkovnih območij: nacionalni park, trije regionalni in štirideset krajinskih parkov.

Preberite več…