Gore in jezera

Gore in jezera

Gore in jezera

Slovenska pokrajina je izjemno raznolika. V alpskem območju lahko, na primer, uživate v čudovitem Blejskem in Bohinjskem jezeru, na vrhovih Julijskih in Kamniško-Savinjskih Alp ter v številnih aktivnostih na prostem v bližini mestnih središč Kranjske Gore ali Maribora.

Triglav, najvišji vrh Slovenije, leži v osrčju Triglavskega narodnega parka, območja visokih, skalnatih in globokih rečnih korit, kraških jam in sončnih alpskih pašnikov, ki ponujajo zaščito številnim endemičnim živalskim in rastlinskim vrstam, ter tradicijo nekdanjega načina življenja krepkih gorskih prebivalcev in kmetov.

Smučišče Kranjska gora

Letovišče leži 65 km od Ljubljane, 6,5 km od Italije, 12 km od Trbiža (Italija), 6 km od avstrijske meje.

Ta majhen poletni in zimski turistični center leži na severozahodu Slovenije, nedaleč od meje z Avstrijo in Italijo. Letovišče je skrito v dolini med Julijskimi Alpami in Karavankami. To območje je eno najbolj popularnih za združenje, idealno za mlade in družine, pa tudi goste, ki želijo uživati v naravi v mirnem okolju. Je idealno mesto za smučarje začetnike in družine. Za ljudi vseh starosti je tu veliko zabave: biljard, nočni klub, diskoteka, igralnica.

Smučarska sezona: od decembra do marca.

Smučišče Maribor

Je najbolj priljubljen in največji smučarski center v Sloveniji. Leži 6 km od Maribora in 141 km od Ljubljane.

Skupna dolžina smučarskih prog je 69 km. Na istem mestu najdete Termalni center Maribor, kjer lahko počivate in izboljšate svoje zdravje s pomočjo termalnih izvirov. Center je blizu Maribora, ki je drugo največje slovensko mesto, bogato s starimi arhitekturnimi spomeniki, dodatnimi priložnostmi za aktivne, rekreacijske in kulturne programe. V Mariboru vsako leto gostuje smučarsko tekmovanje za svetovni pokal “Zlata lisica”.

Smučarska sezona: od decembra do aprila.

Blejsko jezero

Bled je klimatsko in balneološko središče. Julijske Alpe in Karavanke varujejo letovišče pred hladnimi severnimi vetrovi. Lepota gora se odraža v jezeru, ki leži na nadmorski višini 501 m. Blejsko jezero, dolgo 2 km, široko 1 km in globoko 31 m, je oblikoval Bohinjski ledenik, napaja se z vodo iz termalnih izvirov, poleti doseže temperaturo 24 °C.

Poleti Bled postane središče rekreacije tako za ljubitelje aktivnega počitka kot za ljubitelje lepote, narave in tišine. Vsakdo lahko poišče dejavnost po svojem okusu. Gorska kolesa za aktivno raziskovanje narave so na voljo na več mestih v letovišču.

Pozimi postane mesto eno najbolj priljubljenih smučišč v Sloveniji. Na Bledu je smučarska proga Straža, vendar ljubitelji smuči pogosto smučajo tudi na sosednjih smučiščih. V bližini je veliko prog tudi za tek na smučeh. Smuči lahko najamete v letovišču ali na smučarskih progah. Za tiste, ki želijo obiskati tudi sosednje smučarske centre, so urejeni smučarski avtobusi.

Bohinjsko jezero

Bohinj je eno najlepših mest v srcu Julijskih Alp in Triglavskem narodnem parku. Naravne lepote visokogorja, zelenih gozdov ter planinskih pašnikov in travnikov, kulturni in zgodovinski spomeniki ter prijazne vasi in mesta s hoteli, restavracijami in gostišči obiskovalcem zagotavljajo prijetno bivanje v Bohinju.

Bohinj je idealno izhodišče za enodnevne izlete, sprehode, planinarjenje in plezalne ture ter ponuja idealne možnosti za počitek in sprostitev v vseh letnih časih. Pozimi postane zimski športni center, poleti pa najlepši biser doline Bohinjskega jezera, ki vabi kopalce, na reko Savo Bohinjko pa kajake in ribiče.